Konjak

 Odgovori Odgovori
Autor
  Tema Pretraga Tema Pretraga  Opcije za temu Opcije za temu
vinjak Otvori meni
Legenda
Legenda
Sličica
Lvivske pivo

Član od:: 18.Decembar.2003
Status: Nije na forumu
Poruke: 1093
  Citat vinjak Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Tema: Konjak
    Postavio/la: 18.April.2006 u 05:25
Ljudi, kako stojite sa konjakom?Big smile

Volite li da ga pijete i koji najvise? U Ukrajini je konjak da se pije normalno koliko i votka! Ali oni imaju bas kvalitetan konjak za male pare....dobar je Zakarpatski a ima i puno koji dolaze iz Gruzije! Gruzija je zakon zemlja za vino i konjak!!!!Big smileBig smileBig smile


Vrati se na vrh
vinjak Otvori meni
Legenda
Legenda
Sličica
Lvivske pivo

Član od:: 18.Decembar.2003
Status: Nije na forumu
Poruke: 1093
  Citat vinjak Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 18.April.2006 u 05:29
Vrati se na vrh
mali_filozof Otvori meni
Vođa Mlađe Ekipe
Vođa Mlađe Ekipe
Sličica

Član od:: 22.Avgust.2005
Lokacija:: Srbija i Crna Gora
Status: Nije na forumu
Poruke: 485
  Citat mali_filozof Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 18.April.2006 u 10:27
hehehe Vinjak&Konjak ovo...ono ko Mirko i Stanko...dobro ti ovo ide
Da nije hteo svima da se svidi,mozda bi se nekom i svideo...
Vrati se na vrh
tixon Otvori meni
Govornik
Govornik
Sličica

Član od:: 04.Avgust.2005
Status: Nije na forumu
Poruke: 263
  Citat tixon Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 19.April.2006 u 05:46
Todor i Fedor  hehe  konjak inekako ali vinjak bljaaak
sve je sra*e sem pishanja
Vrati se na vrh
Baxy Otvori meni
Govornik
Govornik
Sličica

Član od:: 02.Decembar.2005
Lokacija:: Srbija i Crna Gora
Status: Nije na forumu
Poruke: 120
  Citat Baxy Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 19.April.2006 u 06:52
Upravo sam mamuran od vinjaka... A nema ga vise... Confused
Vrati se na vrh
koksi Otvori meni
Predsednik Presedništva
Predsednik Presedništva
Sličica
Puš d batn !!

Član od:: 23.Decembar.2002
Status: Nije na forumu
Poruke: 4649
  Citat koksi Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 19.April.2006 u 18:01

Konjak je žestoko alkoholno piæe nazvano po gradu u oblasti Šarente u zapadnoj Francuskoj, 460km jugozapadno od Pariza i 120km severno od Bordoa, gde se uzgaja grožðe od koga se ono pravi. Vinogradi Konjaka prostiru se na èak 80.000 ha.

karta francuske 

Rièard Henesi je 1765. godine osnovao kompaniju Konjaka. Inaèe gospodin Rièard Henesi je poreklom katolik iz Irske koji je služio vojni rok u Francuskoj, te odatle potièe njegova velika zainteresovanost za konjak. Njegov sin Žak krenuo je oèevim stopama i nastavio sa uspešnim širenjem kompanije. Od tada, ime HENNESSY postaje ime koje ulazi u istoriju konjaka.

groždje 

Visok kvalitet konjaka uèinio je kompaniju konkurentnom i svrstao je u sam vrh kuæa koje se bave konjakom u svetu. Pored Hennessy-a, tu su još i RemyMartin, Camys, Otard, Courvoiser, Hine, Prince de Polignac....

 
 
 
vinogradi 

Danas Hennessy godišnje prodaje preko 3 miliona paketa konjaka širom sveta.

 
 
 
burad 

Sem toga Kompanija Hennessy je veoma ambiciozna u podržavanju i osmišljavanju novih naèina ispijanja konjaka, i to u pravcu okrepljujuæih i osvežavajuæih napitaka. Tajna održavanja kvaliteta Hennessy-a leži u jakom i èvrstom partnerstvu sa uzgajivaèima vina.

Vlasnik Hennessy-a æe tajnu formulu konjaka zadržati za sebe ili æe je predati tajno nasledniku. Medju tradicionalistima vlada uverenje da se kvalitetan konjak pije èist, bez leda , niti se meša sa neèim.Ali, nova vremena nalaæu i neke nove standarde, tako da se konjak sve èešæe pije kao sastavni deo koktela ili sa ledom u visokim èasama za koktele, kako bi se ublažila njegova oštrina

Ranije se verovalo da je optimalna starost za najvalitetniji konjak oko 40 godina, tako da je pitanje koliko je , zapravo, bolji onaj na èijoj etiketi piše da je sazrevao i èitav vek, pa i više.

ili:
 Konjak se èesto potcenjuje jer se o ovom piæu nedovoljno zna

Kada vam neki “znalac” ponudi konjak, a u stvari vas nudi najobiènijim brendijem ili, u najboljem sluèaju, vrstom “armanjaka”, nemojte mu zameriti i nemojte se zaèuditi. Konjak je jedno od najfinijih piæa, a ljudi ga èesto potcenjuju, o njemu vrlo malo znaju, pa ni ne umeju na pravi naèin da uživaju u ovom starom piæu.
Iskustvo od više stotina godina u naèinu proizvodnje konjaka doprinelo je uspostavljanju strogih pravila gajenja odreðenih vrsta vinove loze (danas preovlaðuje vrsta “ugni blanc”), kao i razlièitih metoda ceðenja grožða i vremenskog perioda sazrevanja odreðenog za svaku vrstu konjaka.
Teènost u baèvama je razlièitog kvaliteta, koji naravno, zavisi ne samo od vrste grožða i naèina èuvanja veæ prvenstveno i od zemljišta sa kojeg potièe vinova loza. Najkvalitetniji destilati su sa kreènog tla.
Ipak, ono što je najvažnije za kvalitet konjaka je njegovo zrenje u baèvi. Drvo iz baève oduzima odreðeni postotak alkohola, kao i odreðenu kolièinu drugih materija, meðu kojima su vanila i aromatièni aldehidi, koji se tokom vremena razlièito vezuju sa teènošæu. Ako se ne dogode neke greške (jer neèista burad, na primer, mogu da pokvare ceo ovaj proces), ukus konjaka se polako ali sigurno neprestano popravlja, a kroz pore bureta isparavaju neželjene kiseline. Kako u meðuvremenu kiseonik prodire kroz pore baève, procenat alkohola neprekidno opada.
Godinu dana posle ovog procesa, konjak se pretaèe u stariju burad koja ne oduzimaju toliko kiseline.
Ipak, konjak mora da ima najmanje 40 procenata alkohola. Kada bi ceo ovaj proces prirodno tekao, bilo bi potrebno izmeðu 50 i 60 godina - toliko vremena imaju samo retki i zato najbolji proizvodi. Zbog toga je uobièajeno da se proces razblaživanja obavlja veštaèkim putem i to dodavanjem destilisane ili demineralizovane vode. Ovaj naèin prerade se kod mlaðih konjaka ne prepoznaje toliko koliko kod onih koji su nešto duže odstajali. Zato dobri proizvoðaèi ovaj proces rade polako, godinama.

Francuske baève

Konjak nastaje tako što se veoma suvo i alkoholom prilièno slabo vino dva puta destiliše, i to u bakrenim mešinama, na naèin kako se to radilo pre nekoliko stotina godina. Potom se ovako dobijeni 72-procentni destilat naliva u hrastove baève. Drvo koje se koristi za pravljenje ovakvih baèvi se seèe samo u odreðenim krajevima Francuske, i pre obrade stoji nekoliko godina napolju, da bi ga vetar i spoljna temperatura isušili.

Proseèno dobar konjak, koji se u svetu najviše i prodaje, ima tri zvezdice na etiketi ili skraæenicu VS, i mora da stoji najmanje dve godine u baèvama. Konjak koji ima oznaku VSOP, ili V.O. ili “Vieux” mora da stoji najmanje èetiri godine a, “Napoleon”, “HO”, “Extra”, “Tres vieux 5” ili “Royal” moraju da odleže najmanje šest godina. Naravno, nije mali broj proizvoðaèa koji se trude da prekoraèe ove zakonski propisane minimume, tako da najbolji konjaci stoje i po nekoliko desetina godina.
Najbolji konjak na svetu je “Grande Champagne”, koji u baèvama stoji i 50 godina da bi njegov ukus dostigao najbolji kvalitet. Odmah za njim sledi “Petite Champagne” (koji mora da odleži “samo” 35 godina!), a vrste konjaka kao što su “Fins Bois” stoje otprilike 20 godina.
Umešnost u proizvodnji konjaka sastoji se u tome da se svi procesi tokom njegovog sazrevanja usklade, jer posle vremena odreðenog za stajanje konjak mora da se pretoèi u staklene boce. Ako se ovo blagovremeno ne uradi, on dobija ukus “užeglosti”.
Zbog svega ovoga nije ni èudo da je prava retkost naæi dobar i star konjak, a njegova cena ne treba nikoga da zaèudi. Jer, boca takvog pravog starog konjaka može da košta više stotina, pa i hiljada evra!

Ne secam se kad sam zadnji put pio konjak... :(
Ovde smo samo ja i ova šaka ovih vucibatina... mala operativna jedinica!
Vrati se na vrh
vinjak Otvori meni
Legenda
Legenda
Sličica
Lvivske pivo

Član od:: 18.Decembar.2003
Status: Nije na forumu
Poruke: 1093
  Citat vinjak Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 20.April.2006 u 03:58
Koksi al si nam napakovao informacije!!!!!!Big smile
Vrati se na vrh
raklela Otvori meni
Legenda
Legenda
Sličica

Član od:: 10.Mart.2006
Status: Nije na forumu
Poruke: 1119
  Citat raklela Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 20.April.2006 u 05:18
dok nisam prešao na crna vina od konjaka sam najviše pio ararat nije zaostajao za francuskim i odavno ga nisam video.
 
Desilo mi se nedavno da sam u kuci našao nešto manje od pola flaše vinjaka iz 1966 god./vjerovatno otac kupio majstoru/,niko od ‚‚ velikih ‚‚poznavaoca alkoholnih pica nije pogodio o kojem se picu radi.
ajd,nauci me ti...
Vrati se na vrh
boner Otvori meni
Član Mlađe Ekipe
Član Mlađe Ekipe
Sličica

Član od:: 14.Mart.2006
Status: Nije na forumu
Poruke: 696
  Citat boner Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 22.April.2006 u 19:04

Gruzijski konjak je stvarno dobar,ja ipak popijem samo martel,...jedan mesecno ne više,valjda što ponekad volim da grickam kafu,no ..beš konjak kad obozavam šabli/pour la nuit/....

i šta zaostaješ bre Raklela, prešišao sam te za 50 poruka
polako...ne leti
Vrati se na vrh
raklela Otvori meni
Legenda
Legenda
Sličica

Član od:: 10.Mart.2006
Status: Nije na forumu
Poruke: 1119
  Citat raklela Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 27.April.2006 u 07:11
Nemo amat, quos timet / Niko ne voli one, kojih se boji./
ajd,nauci me ti...
Vrati se na vrh
raklela Otvori meni
Legenda
Legenda
Sličica

Član od:: 10.Mart.2006
Status: Nije na forumu
Poruke: 1119
  Citat raklela Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 15.Septembar.2006 u 07:26
Originalni autor: boner

Gruzijski konjak je stvarno dobar,ja ipak popijem samo martel,...jedan mesecno ne više,valjda što ponekad volim da grickam kafu,no ..beš konjak kad obozavam šabli/pour la nuit/....

i šta zaostaješ bre Raklela, prešišao sam te za 50 poruka
 
Ne znam šta sam htio da napišem,al se ovom postu, nasmijah od srca.....
,a jebeš i "šabli" ako nije crno vino.
ajd,nauci me ti...
Vrati se na vrh
KizaHood Otvori meni
Vođa Starije Ekipe
Vođa Starije Ekipe
Sličica
Major Krigler

Član od:: 21.April.2004
Status: Nije na forumu
Poruke: 1794
  Citat KizaHood Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 19.Septembar.2006 u 06:05
Mori u Ukrajini se najvise pije "Samogonka".
Pa sta?
Vrati se na vrh
vinjak Otvori meni
Legenda
Legenda
Sličica
Lvivske pivo

Član od:: 18.Decembar.2003
Status: Nije na forumu
Poruke: 1093
  Citat vinjak Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 19.Septembar.2006 u 08:55
samogon u prevodu znaci DOMACA ! ! ! :))))

...prosle Novu Godinu sam proslavio u Ukrajini u Karpatima i bas za Novu smo prirpemali Sasliki ( raznjici ) sa jos jednom starijom ekipom Ukrajinaca....pa  smo sa njima pili njihov samohon a ja sam slucajno imao nasu Domacu sljivu.....a u brate da ste videli izraz na njihovom licu kad su probali nasu sljivu:)))))...i mi alkohol za trku iamamo:))))

...elem, pije se samogon VODKA dosta i kao i sve domace mnogo je bolje od industrije:))))
Vrati se na vrh
El Kahina Otvori meni
Moderatorka
Moderatorka
Sličica
MAX VESTICA

Član od:: 05.Februar.2005
Status: Nije na forumu
Poruke: 2181
  Citat El Kahina Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 19.Septembar.2006 u 18:58
Ako u nekom francuskom restoranu vidite da je neko narucio konjak PRE vecere, znajte da je Srbin, mozda je bas i bivsi sef protokola . Konjak spada u pica koja Francuzi zovu: pousse-cafe! Pije se posle vecere, tacnije posle kafe, kratkog espresa (koji je u cesto vrlo ocajan u Francuskoj) bez mleka, a sipa se taman toliko da kada "legne" casa, konjak dodje do same ivice. U ova pica spada i vinjak, kao i likeri, sto su vise zenska pica.
Sami smo, u samoci koju nista ne moze izleciti, protiv koje ne prestajemo da se borimo.
Vrati se na vrh
vinjak Otvori meni
Legenda
Legenda
Sličica
Lvivske pivo

Član od:: 18.Decembar.2003
Status: Nije na forumu
Poruke: 1093
  Citat vinjak Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 25.Septembar.2006 u 11:12
ja sam u Lvivu (zapad Ukrajine, do Poljske granice) pio pomesan konja i kafu...ustvari, konobarica je donela u casi zapaljen konjak koji jel da gori jer je zapaljen i preko njega sipala kafu! Deluje intereasntno...sad ne znma da li je to isto nesto kul ili je van protokola po Francuskim pravilima:))))

Inace to mesto u Lavivu se zove Under the blue bottle i skroz je kul mesto. Loklana je legedna da u tom mestu i dalje stanuje duh...a mesto se nalazi u centru Lviva, blizu ugla gde se ukrstaju Ruska i Srpska ulica...boze sto sam bio ponosan kad sam video tu raskrsnicu:))))))
Vrati se na vrh
raklela Otvori meni
Legenda
Legenda
Sličica

Član od:: 10.Mart.2006
Status: Nije na forumu
Poruke: 1119
  Citat raklela Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 26.Septembar.2006 u 08:04
Originalni autor: vinjak

se nalazi u centru Lviva, blizu ugla gde se ukrstaju Ruska i Srpska ulica...boze sto sam bio ponosan kad sam video tu raskrsnicu:))))))
 ...a tek ja ,kad sam u jednom starom pabu,prekrasnog ambijenta i enteriera  u centru Barselone na obodu plafona, izmedju ostalog na srpskom jeziku pročitao...OVO JE DOKAZ DA SU SRBI MEDJU NAJBOLJIM ARHITEKTIMA...ili nešto tome sl.
ajd,nauci me ti...
Vrati se na vrh
vinjak Otvori meni
Legenda
Legenda
Sličica
Lvivske pivo

Član od:: 18.Decembar.2003
Status: Nije na forumu
Poruke: 1093
  Citat vinjak Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 28.Septembar.2006 u 06:08
to je ok....nego kad asm ja bio 2003. u Venecijji i lepo ti setam Venecijom i kako je kod njih uvek neko bijanale i neke izlozbe u jednoj od ulica je postavljeno jedno umetnicku delo koje u stvari predstavlja veliku vodovodnu cev ne duzu od 3 metra...medjutim unutra su razni ljudi razne pametne stvari pisali ali medju svim tim pametnim stvarim neko je napisao:

SRBI IMAJU MUDA

...eto, pored toga sto medju najboljim arhitektama mi i imamo i onu stvar:))))
Vrati se na vrh
El Kahina Otvori meni
Moderatorka
Moderatorka
Sličica
MAX VESTICA

Član od:: 05.Februar.2005
Status: Nije na forumu
Poruke: 2181
  Citat El Kahina Citat  OdgovoriOdgovori Direktan link ka ovoj poruci Postavio/la: 28.Septembar.2006 u 06:51
Kako ko...
Sami smo, u samoci koju nista ne moze izleciti, protiv koje ne prestajemo da se borimo.
Vrati se na vrh
 Odgovori Odgovori

Prečica Dozvole u okviru foruma Otvori meni



Ova strana je generisana za 0.109 sekundi.
Ovaj forum podržava
YouTube Logo
Saznajte više